Grup de Dones Badalona Sud

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Grup de Dones Badalona Sud

Necessitat col·lectiva

La iniciativa promoguda per la mateixa Comunalitat, sorgeix per donar resposta a la manca de projectes de col·laboració entre el veïnat del territori, en especial de les dones. Així com per posar en valor les capacitats i habilitats de tota la població i per fomentar un tipus d'intercanvi de serveis i prestacions en el qual no hi ha transaccions monetàries.

El projecte es centrar en promoure el suport mutu entre dones amb dificultats materials i emocionals per tirar endavant perquè han estat afectades per desnonament, no tenen feina, la situació familiar és feble, pateixen problemes de salut, soledat,.. Per donar resposta aquest conjunt de factors negatius neix la l’iniciativa, des del grup de dones de Comunalitats Badalona Sud impulsat per Plataforma Sant Roc Som Badalona. De fet, l'iniciativa és una demanda que han expressat les dones que han participat a les diferents sessions que s’han organitzat des de Comunalitat.  

Objectius i accions

El Grup de Dones Badalona Sud té com a objectius:
- Crear una xarxa de col·laboració veïnal, que permeti la coneixença entre les persones del territori, en especial les dones.
- Fomentar les habilitats i coneixements de les dones amb la finalitat de millorar la seva capacitat autorganitzativa i d'acció comunitària.
- Posar en valor la importància del treball en comú, poder oferir-lo i compartir-lo amb les  altres  veïnes i veïns dels territori.
- Afavorir l'empoderament de les dones en entitats i òrgans participatius del territori, per exemple més presència a les juntes directives de les entitats o en les comissions sectorials ( educatives, salut, ocupació, cultura,...).
- Crear vincles i establir noves relacions entre persones que comparteixen el territori i potser no es coneixerien.
- Facilitar l'accés de diferents serveis per part de les veïnes i llurs famílies, en especial aquells condicionats per l'adminsitració digital.

Comunitat

El projecte ha sigut promogut per la Comunalitat Badalona Sud, que s'ha encarregat de l'organització i la difusió, a partir de les dones que ja participaven en la Plataforma Sant Roc Som Badalona i altres iniciatives de dones del territori.

Posteriorment, ha comptat amb la implicació de diferents entitats i serveis del territori que han participat en l'organització de les activitas com Badalona Capaç o el Consorci Badalona Sud. 
Les activitats del Grup s'han centrat fins ara en l'autorganització i ajuda mútua com l'Espai de Benestar Emocional i de Cures, la capacitació de les dones (Itineraris Formatius) i en el disseny d'un pla d'actuació com generar un serveis d'assessorament  i acompanyament en tràmits digitals, en colaboració amb el Punt Omnia de Sant Roc. 
El Grup  ha participat en altres projectes de Comunalitat, com el Servei d'Assessorament i acompanyament a persones en risc d'exclusió residencial i/o desnonament o el Mercat d'Intercanvi i en les celebracions que tenen lloc al territori com el 8 de Març o de la Fira d'Entitats de Sant Roc.

Governança

El projecte està obert a totes les dones majors de 18 anys que viuen, treballen o están relacionades al territori i a les entitats que formen part de Badalona Sud.

Per poder formar-ne part només és necessari ser dona que viu als barris de Badalona Sud o que participa en iniciatives que es desenvolupen al territori.

El funcionament del Grup de Dones és assembleari, amb una sistema de pressa de decisions fonamentat en el diàleg i es tendeix  a un sistema de presa de decisió per consens, no es rebutja la votació per majoria, però fins ara no ha estat necessari.
El Grup és inclussiu en quant que el formen dones de diferents origens culturals, nivells de formació, situació socioeconòmica. I a través de l'implicació de Badalona Capaç també promou l'inclussió en l'àmbit de la diversitat funcional.

Arrelament i compromís territorial

A partir de la diagnosi del territori que es va fer des de la Comunalitat, es va detectar la manca d'iniciatives de col·laboració veïnal, l'elevat grau d'assistencialisme d'una part important de la població dels barris i la desconfiança entre els grups de població de diferents orígens geogràfics.
El Grup de Dones està molt arrelat ja que ho conformen veïnes del propi territori i l'iniciativa parteix del compromís de les dones en la lluita comunitària per un habitatge digne i per l'empoderament de les dones a tots nivells. Així doncs, el Grup vol contribuir en la millora de les relacions, afavorir la coneixença mútua i donar valor les capacitats de totes les persones del territori, en especial de les dones.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

El projecte ha promogut l'intercooperació entre diferents Comunalitats Urbanes. Així les formadores dels cursos "Dones cuidadores" i "Reciclatge tèxtil. Moda Circular" han estat membres de "La Gresca", entitat activadora de la Comunalitat Urbana Populus Labora de Ripollet. 
Fins ara el projecte no ha incidit en el desenvolupametn econòmic. A les diferents sessions del Grup de Dones s'ha parlat de les necessitats de capacitació laboral de les dones de la zona, però encara no s'ha concretat en cap actuació. 

Impacte i replicabilitat

El Grup de Dones és un projecte sostenible en el temps, ja que és una iniciativa que sorgeix de les pròpies dones. És viva en quant que depen de la implicació de la ciutadania i que no suposa una gran inversió econòmica. Aquestes característiques fan que sigui una acció fàcilment replicable en altres territoris.
Un factor que reforça l'impacte és el reforç en la capacitació de les dones a nivell tècnic (organització, desenvolupament de projectes,..) i digital, ús de les TIC, Xarxes socials digitals,etc.
Amb aquesta iniciativa s'està treballant per enfortir la xarxa de col·laboració veïnal i per posar en valor les habilitats i coneixements de totes les persones sense discriminació pel seu origen, sexe, poder adquisitiu, capacitats intel·lectuals i físiques.