Festival TERRA IBÈRICA

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Festival TERRA IBÈRICA

Imatge nocturna de la Ciutadella Ibèrica de Calafell durant el Festival Terra Ibèrica
Necessitat col·lectiva

Les necessitats identificades que promogueren la iniciació d'aquesta pràctica són:

- La democratització del coneixiement científic generat per la recerca arqueològica duta a terme al nostre territori.

- Generació de sinèrgies de col·laboració entre diferents entitats i associacions del municipi.

- Fer difusió de la cultura ibèrica i del patrimoni arqueològic local.

- Fomentar la integració i el sentiment de pertinença a un municipi configurat per diversos nuclis i amb un percentatge de nouvinguts molt elevat.

Aquestes necessitats foren detectades per part de la secció de patrimoni de l'Ajuntament de Calafell anomenada Calafell Històric, i l'associació local sense ànim de lucre Ibercalafell.

Un cop identificades les problemàtiques, ambdues entitats activadores del projecte iniciaren un cicle de trobades i reunions per tal de definir quin tipus d'actuació permetria treballar les problemàtiques identificades des de l'inici, l'actuació resultant fou la creació d'un Festival temàtic anomenat Terra Ibèrica.
 

Objectius i accions

Els objectius que persegueix aquest projecte són:

- Democratitzar el coneixement científic generat pel món acadèmic adaptant-lo a un llenguatge i a un format apte per al públic generalitzat.

- Fomentar la generació de sinèrgies de col·laboració entre associacions, entitats i persones per tal de propiciar la integració de diferents col·lectius al municipi. Per fer-ho, es convida a diferents entitats locals a col·laborar amb l'esdeveniment i s'obra una borsa de col·laboradors voluntaris per participar-hi.

- Visibilitzar i fer difusió del patrimoni arqueològic local engegant iniciatives i activitats en aquests espais.

- Promoure la col·laboració entre diferents entitats i persones per tal de fomentar la cohesió ciutadana i d'incrementar el sentiment de pertinença al municipi.

Comunitat

- Calafell Històric. Es tracta de la secció de Patrimoni de l'Ajuntament de Calafell.

- Ibercalafell. És una associació sense ànim de lucre dedicada a fer difusió de la cultura ibèrica.

- Associacions locals convidades a participar a l'esdeveniment. Aquestes poden variar segons l'edició i la temàtica escollida pel festival.

- Associacions no locals especialitzades en la difusió del patrimoni històric. Aquestes poden variar en funció de la temàtica escollida pel festival.

- Gruix de col·laborados que decideixen participar a títol individual a l'esdeveniment.

Ciutadella Ibèrica de Calafell

Governança

La governança d'aquest projecte s'efectua des d'un comitè de treball, el nucli dur del qual el composen membres de Calafell Històric i d'Ibercalafell. Aquest és l'encarregat de definir les línies generals de l'edició de cada any i d'elaborar el guió base del festival.

Un cop definides les bases de l'edició, es fa una crida a la participació local. Les enitats que s'impliquin en major mesura al festival passaran a tenir representació al comitè activador durant aquella edició i es nomenarà a un responsable/coordinador per als col·laboradors voluntaris.

Les decisions es prenen de forma assembleària dins del comitè.

Arrelament i compromís territorial

El projecte del Terra Ibèrica funciona com a pont entre diferents xarxes de treball. Per una banda, La xarxa de recerca acadèmica configurada pels equips de recerca que treballen al nostre territori, és el cas de la Universitat de Barcelona, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica de la Universitat Rovira i Virgili, la Ruta dels Ibers gestionada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i els projectes internacionals EXARC i OpenArch i, per altra banda, el teixit associatiu i la ciutadania local. 

Intercooperació i desenvolupament econòmic

El finançament del projecte prové del pressupost anual de l'Ajuntament de Calafell i de l'aportació econòmica que fa l'assoaciació d'Ibercalafell.

Tots els proveïdors contractats per facilitar la infraestructura necessària per realitzar el festival són locals. D'aquesta manera es pretén dinamitzar i contribuir a l'economia local i de proximitat.

Relació amb l’administració

L'Ajuntament de Calafell és una de les entitats organitzadores de l'esdeveniment.

Impacte i replicabilitat

La sostenibilitat del projecte ha estat viable fins a dia d'avui perquè ha comptat amb el suport de l'Ajuntament des del seu inici. No hem d'oblidar que l'espai on és desenvolupa, la Ciutadella Ibèrica de Calafell, està catalogat com a BCIL i com a tal, la seva gestió recau sobre el consistori local. Altrament, l'arrelament del festival entre la població local és notori, ja que per cada edició compta amb nombrosos col·laboradors i les associacions convidades pràcticament sempre responen positivament.

Per tal de replicar aquest model a altres territoris és necessari:

- Estudiar el context on es vol desenvolupar la inciativa. Conèixer el territori, els actius disponibles i la conjuntura socio-econòmica de les persones que l'habiten.

- Comptar al municipi/barri amb un col·lectiu amb sensibilitat patrimonial i amb ànim de protegir-lo i difondre’l.

- Comptar amb algun element patrimonial (material o immaterial) entorn al qual vincular el discurs del festival.

-A ser possible, comptar amb el suport d'alguna institució (ajuntament, diputació, museu, fundació...).

- Implicar la ciutadania en el projecte per tal de potenciar l'arrelament en el territori.

Després d'estar 10 anys en funcionament (comptant l'aturada per la COVID-19), es pot afirmar que el Festival Terra Ibèrica ha contribuït significativament a cobrir bona part de les necessitats identificades de bon inici. La marca Terra Ibèrica s'ha consolidat dins del calendari local i les diferents activitats s'omplen en pràcticament totes les edicions. L'estratègia d'obrir la participació a entitats i a col·laboradors voluntaris ha esdevingut clau. Gràcies a això s'han pogut posar en comú persones nouvingudes al municipi amb residents de sempre i s'han generat relacions entre habitants de diferents nuclis. Tot això, utlitzant el patrimoni local com a pal de paller i reconvertint-lo en una eina de cohesió ciutadana.