Esport i Salut

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Esport i Salut

Necessitat col·lectiva

La iniciativa promoguda per la mateixa Comunalitat, sorgeix per donar resposta a la manca d'activitats d'esport i lleure saludable en el territori en medi obert. Sobretot per a infants i joves en situació de vulnerabilitat. Les activitats de centre obert o extraescolars d'entitats es centren en els locals de les entitats, no tenen oportunitat de compartir. El projecte es fonamenta en la col·laboració entre entitats i veïnat del territori, per posar en valor les capacitats i habilitats de tota la població i per fomentar un tipus d'intercanvi de serveis i prestacions. 

Objectius i accions

El projecte "Esport i Salut" té com a objectius:
- Crear una xarxa de col·laboració veïnal i d'entitats, que permeti la coneixença entre les persones del territori.
- Fomentar la práctica esportiva i l'alimentació saludable d'infants i joves del territori a partir dels valors comunitaris ( respecte, cooperació, soldaritat,treball en comú,..), fugint d'activitats que promoguin la competitivitat individualista.   
- Posar en valor la importància de la perspectiva intercultural amb una mirada interseccional des de la pràctica, ja que és una activitat on interaccionen diferents eixos de diversitat (origen, edat, condició física, gènere,..)  

Comunitat

El projecte ha sigut promogut per la Comunalitat Badalona Sud, que s'ha encarregat de l'organització i la difusió. Compta amb la implicació activa de diferents entitats del territori de Badalona Sud i de la resta de Badalona:

- Professionals de la botiga de NIKE de Badalona que ho fan com a voluntariat
- Centre Obert gestionat per la Fundació Carles Blanch
- La Colla, projecte d'activitats extraescolars de la Fundació Pere Closes
- Associació de Veïns Sant Jaume que cedeix la pista esportiva.
- Voluntariat de Badalona Capaç ( diversitat funcional)
I també van participar infants i joves del barri no enquadrats en cap entitat, amb la vigilància de les mares.

L'experiència es centra en l'organització d'activitats esportives i lúdiques d'educació en el lleure que es desenvolupen en medi obert.
Les activitas són de grup distribuides en un circuit, tipus gimcana, en el quals les infants i joves participants practiquen jocs cooperatius, no competitius, així també es coneixen infants i joves de diferents entitats. No hi ha guanyadores ni premis. El programa es tanca amb una activitat de dansa col·lectiva dirigides per una monitoria. Al final de l'activitat s'ofereix a tothom (infants, joves i adultes) un berenar saludable ( fruita fresca de temporada, fruits secs, sucs i aigüa).  
La voluntat és que sigui una activitat regular i consoldiada en el temps, que com a mínim s'organtizi una vegada cada trimestre-estació. Fins ara ha estat així: la primera va ser a la primavera a la Plaça Camarón, la segona a l'estiu i la tercera a la tardor a les pistes esportives de Sant Jaume. I la propera serà a l'hivern. 

Governança

El projecte està obert a totes les infants i joves entre 6 i 12 anys que viuen a la zona i a les entitats que tenen activitat a Badalona Sud.

Els canals de participació són els establerts per la Comunalitat en genèric. La coordinació és directe entre les entitats, ja que s'ha generat una dinàmica col·laborativa, que afavoreix al pressa de decisions en comú per a establir la data, l'horari i les activitats.
Així l'activitat d'estiu va ser pel matí ja que es vinculava als Casals d'Estiu i les de primavera i tardor va ser per la tarda en horari extraescolar.

Totes les persones participants són del barri i es promou que sigui una activitat intercultural en quan que afavoreix el reconeixement de la diversitat ( d'origen, gènere, edat, condició física,..) i l'interacció positiva entre persones diverses. 

Arrelament i compromís territorial

A partir de la diagnosi del territori que es va fer des de la Comunalitat, es va detectar la manca d'iniciatives de col·laboració veïnal, l'elevat grau d'assistencialisme d'una part important de la població dels barris i la desconfiança entre els grups de població de diferents orígens geogràfics. L'iniciativa es fonamenta en l'experiència arrelada de les entitats participants : Badalona Capaç, Plataforma Sant Roc Som Badalona, Fundació Pere Closes i Fundació Carles Blanch. 
El  vol contribuir en la millora de les relacions, afavorir la coneixença mútua i donar valor a les capacitats de totes les persones del territori.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Esport i Salut està afavorint la cooperació entre diferents entitats,ha contribuït al coneixement mutu entre entitats, serveis i veïnat del territori 
A més, participen altres cooperatives que hi són al territori com supermercats Comsum que aporta gratuïtament els aliments i les begudes saludables. 

Impacte i replicabilitat

"Esport i Salut" és un projecte sostenible en el temps, ja que és una iniciativa viva que depen de la implicació del veïnat i que no suposa una gran inversió econòmica (gestió tècnica i difussió de l'activitats, i renovar material). La pista esportiva de Sant Jaume, la gestiona l'Associació de Veïns i és d'accés gratuït. Les persones professionals de la botiga de NIKE ho fan de manera voluntària i dins les activitats de Responsabilitat Social Corporativa de l'establiment. Els aliments i begudes són una aportació de la cooperativa de supermercats COMSUM també com acció de RSC.


El material ho aporta la Fundació Badalona Capaç, del material propi. 


Aquestes característiques fan que sigui una acció fàcilment replicable en altres territoris.
Amb aquesta iniciativa s'està treballant per enfortir la xarxa de col·laboració veïnal i per posar en valor les habilitats i coneixements de totes les persones sense discriminació pel seu origen, sexe, poder adquisitiu, capacitats intel·lectuals i físiques.