El Senglar Cultural

Torna a Fitxes de bones pràctiques

El Senglar Cultural

El Senglar Cultural
Necessitat col·lectiva

El Senglar Cultural, ubicat a La Floresta, aglutina i enxarxa el veïnat a través d’un projecte de programació cultural per tal de fer front a la realitat del territori, i és que la Floresta és un barri inconnex amb una gran disseminació. Històricament hi ha hagut una realitat d’activitat social i cultural que s’ha perdut durant els anys, aquesta associació cultural ha volgut reprendre aquesta dinàmica de barri, sent la cultura un mitjà per arribar a la vida comunitària del territori. 

Objectius i accions

• Promoure la coordinació entre entitats de territori i annexar la població general.
• Facilitar recursos i equipaments per a altres entitats de territori.
• Promoure la programació cultural anual del barri de la Floresta.
• Programar un cicle documental.
• Cedir el NIF per a col·lectius i/o xarxes de suport mutu que no en disposen per tal que desenvolupin la seva activitat.

Comunitat

1. Voluntàries, organitzades a través d'assemblees. 

2. Veïnat assistent a les activitats habituals d'El Senglar Cultural.

3. Altres col·lectius de La Floresta (Comissió de Cultura del Consell de Barri de La Floresta i altres com la Floresta sense fronteres)

 

  • La Comissió de Cultura del Consell de Barri de La Floresta.
  • La Floresta sense fronteres.

El Segnalr Cultural el conformen 8 voluntàries regulars i una xarxa de 20 voluntàries que col·laboren i participen en l'organització. 

Governança

El Senglar Cultural no té cap requeriment d'accés. Existeixen diferents canals de participació, a través de les assemblees mensuals, les comissions de treball temàtiques fixes, les subcomissions esporàdiques d'activitats (barres, projectes, economia, etc.) i reunions puntuals extraordinàries per tal de dirigir algunes activitats concretes.

Arrelament i compromís territorial

La iniciativa té un contacte molt directe amb la població del barri, que actua com a aglutinadora d'entitats i de projectes. La participació en el Consell de Barri també és essencial, ja que impulsen iniciatives, col·laboren en els pressupostos participatius i es comuniquen freqüentment amb l'Administració ja que Senglar Cultural s'encarrega de dissenyar el programa cultural del barri.
 

Intercooperació i desenvolupament econòmic

El Senglar Cultural intercoopera amb la resta d'entitats existents al barri i al centre de la ciutat. 

A més, compta amb productors i elaboradors, cooperatives del municipi, consumeixen i v

 quan s'organitzen activitats o jornades compten amb productors i elaboradors, cooperatives del municipi, consumeixen i venden cervesa artesana (La Florestina), Melvida, Burguers artesanes, prioritzen per sobre consumir local i potenciar el KM0 i l'ESS, s'intentar no vendre, ni promoure cerveses enllaunades.

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

El barri de La Floresta està separat de la resta de Sant Cugat i va sorgir com a necessitat començar a aglutinar i a enxarxar el barri. Això es va poder portar a terme perquè existien una serie de persones que tenien interès en dinamitzar el territori i la cultura. Aquesta entitat esdevé com aglutinadora d'altres al territori i la peculiaritat és que el disseny de la programació cultural la fa la propia entitat amb la col·laboració de totes les persones que formen part de les diferents comissions.

Sostenibilitat

La sostenibilitat del projecte és possible gràcies als recursos públics. L'Ajuntament subvenciona una part pel disseny de la programació cultural. L'associació també compta amb recursos propis provinents de les activitats que porten a terme. 


 

Relació amb l’administració

ja que no és l'Administració qui s'encarrega de dissenyar el programa, sinó la propia entitat que recull els interessos de la població, com crear una ràdio, equip de futbol sala, trobada d'escoltes de tota Catalunya...

La relació amb el sector públic és particular, ja que el Senglar Cultural ocupa el paper de l'administració pública a l'hora de crear la programació cultural de La Floresta, sent aquesta l'encarregada de crear projectes com una ràdio, un equip de futbol sala, una trobada d'escoltes catalans, etc.