El Corriol Camanegre

Torna a Fitxes de bones pràctiques

El Corriol Camanegre

Necessitat col·lectiva

GEPEC va fer difusió de la necessitat de protegir l'espècie del corriol camanegre a les platges de Calafell, especialment en època de cria, a través d'una acció de voluntariat. El grup d’STO (Servei de Treball Ocupacional) de la Fundació Santa Teresa del centre de dia de La Sínia va mostrar interès i es va sumar a la causa Coneixement de l’ecosistema marítim del municipi.
• Coneixement de l’ecosistema marítim del municipi.
• Donar visibilitat al col·lectiu de persones amb altres capacitats.
• Manca d’oportunitats d’aquest col·lectiu respecte a la seva implicació social.
• Extinció de l’espècie en el territori.
 

Objectius i accions

Objectius: 
- Protecció de l’ocell i l’espai.
- Difusió de l’existència de l’ocell, les seves amenaces i el protocol d’actuació en cas de veure un niu.
- Actuació voluntària del grup de persones amb diversitat funcional
Serveis:
- Disseny i elaboració del material de la companya de difusió.
- Avistament i informació en el cas de detecció de nius.
- Campanya de sensibilització.

Comunitat

- Ajuntament de Calafell: facilita els mitjans materials.
- Centre La sínia (FST): coordina i gestiona el voluntariat i la pròpia activitat de dinamització sociocultural.
- GEPEC: té cura de la biodiversitat i proporciona la formació necessària

Governança

La governança de la bona pràctica recau sobre un equip de treball configurat per representants de les diferents entitats implicades: L'Ajuntament de Calafell, el Centre La Sínia (FST) i el GEPEC.

Arrelament i compromís territorial

Aquesta bona pràctica treballa per la inclusió de les persones amb diversitat funcional mitjançant accions de voluntariat dins del municipi que afavoreixen el canvi de mirada vers aquets col·lectiu vulnerable. Això s'aconsegueix gràcies a la coordinació amb altres entitats del territori i en la implicació d'altre programes municipals com el "Bon dia".

Intercooperació i desenvolupament econòmic

El projecte del Corriol Camanegre sorgeix de la complicitat de diferents actius tan diversos com són l'administració pública, un centre ocupacional i una entitat ecologista. Aquesta relació facilita la cooperació entre diferents col·lectius sorgits de necessitats molt diferents però que, en determinats projectes, poden tenir interessos compartits. 
Així mateix, el conjunt de material necessari per a desenvolupar les diverses actuacions del projecte, s'adquireixen a través del comerç local.

Relació amb l’administració

L'administració pública local és col·laboradora de la iniciativa, per tant, la relació és estreta i fluïda. L'Ajuntament de Calafell exerceix un paper actiu, recolzant les propostes de la població i es mostra predisposat a aportar els recursos necessaris.

Impacte i replicabilitat

Mecanismes d’avaluació sobre el projecte/experiència per part de la comunitat implicada:
- L’impacte en l’ecosistema.
- Recompte de nius/ocells.
La replicabilitat del projecte està instrínsicament lligada a la disposició d'un col·lectiu organitzat de persones amb discapacitat funcional al territori on es vulgui aplicar. En cas afirmatiu, el següent pas a seguir és el de cercar o crear una activitat al mateix territori que requereixi de voluntaris pel seu desenvolupament.
Finalment, és reocmanable comptar amb la col·laboració d'altres entitats del territori per tal de teixir complicitats i aliances entre col·lectius diversos.