Cuina de Barri

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Cuina de Barri

Dream pot Cuina de Barri el Prat de LLobregat
Necessitat col·lectiva

En el territori del Prat de Llobregat i el Baix Llobregat, el percentatged'aliments conreats que es consumeixen en la zona és molt baix. El seu cinturó agrícola es destina majorment a l'exportació i distribució a grans superfícies.

Així doncs, cada vegada que puja el preu del petroli l'aliment respon d'igual manera. Això ocórrer per què el preu de l'aliment correspon en més de ⅔ al petroli; fertilitzants, envasos, tractors, transports...

Per produir els aliments fem servir 10 vegades més energia equivalent a 2,7 kg de petroli per persona en un dia el que això comporta que el preu sigui el doble del que hauria de ser.

Només a Espanya, 12,3 milions de persones, el 26,1%, de la població es troben en risc de pobresa o exclusió social. L'import de l'alimentació, sense incloure restaurants és de 35 € per persona, el que provoca que la despesa familiar per a 4 membres, sigui la meitat del salari mínim a jornada completa, i és un fet que fa inassumibles altres despeses que generen impagaments en cadena d'habitatge, llum, aigua, impostos...

A més a més, en els últims anys s'ha incrementat el consum de menjar ràpid de baixa qualitat nutricional. Una alimentació que és inadequada i ineficient que engendra gran part dels problemes de salut; obesitat, diabetis, problemes cardiovasculars i això incideix en el 60% de la despesa sanitària nacional.

Per això en GATS sempre defenem que l'alimentació i el seu preu és el primer artefacte d'exclusió social dels nostres temps. Per evitar-ho hem desenvolupat una metodologia disruptiva amb alta eficiència energètica que ens permet centralitzar la transformació dels aliments i generar un entramat social capaç de revertir en l'economia dels barris on es trobi instal·lada la cuina de proximitat.

La nostra finalitat és subministrar aliments saludables, llur cost es redueix a més de la meitat del preu actual i que a més minimitzen l'impacte sanitari amb la dieta. Aquesta manera d'organitzar-se maximitzant recursos locals inspirar a què es faci el mateix en altres activitats.

Objectius i accions

És "un projecte d'Economia Social resilient" que pretén conjuminar producció agrícola, transformació i distribució d'aliments del Prat de Llobregat. Amb l'objectiu de disminuir el preu actual de l'alimentació i els seus efectes col·laterals directes i indirectes a la meitat, mitjançant d'una dràstica reducció del consum d'energia al llarg de la cadena producció alimentària.

Comunitat

1. Gats, (Grups associats per el traball sociocultural) impulsor. Des de fa 20 anys treballa creant eines que potencien el teixit econòmic i associatiu fomentant la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social, a través de l'Ecosistema d'ESS impulsen nous projectes.

2. Comunitat Benviure, suport. Espai de participació, resiliència i autoajuda, creat per la ciutadania la seu del qual servirà de cuina de barri.

3. Ajuntament del Prat de Llobregat, col·laborador.

4. Xarxa d'agricultors, col·laboradors.

5. Comidistas. Persones que paguin una quota fix que es preocupen per la seva alimentació i tenen consciència climàtica. 

6.FOODTOPIA col·laboradors. Tecnologia per a l’acció social. Posant al nostre servei la filosofia i el receptari tradicional.
 

GATS des de fa 20 anys treballa creant eines que potencien el teixit econòmic i associatiu fomentant la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social, a través de l'Ecosistema d'ESS s'impulsen nous projectes.

LA COMUNALITAT BENVIURE 

La Comunalitat Benviure - El Prat és una xarxa local formada per entitats, ciutadania, iniciatives d'economia social i solidària i administracions públiques, que s'articulen per a potenciar, de manera cooperativa i comunitària, un desenvolupament econòmic transformador que posa la vida i les persones en el centre.

Ens basem en les economies comunitàries i feministes, la mutualització de necessitats i la participació del comú, abordant els següents eixos d'actuació:

SOBIRANIA ALIMENTÀRIA *CURES I ATENCIÓ A LES VULNERABILITATS

La Comunalitat Benviure - El Prat forma part de la Xarxa de Comunalitats Urbanes de Catalunya, un programa bianual del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat que consta de 22 Comunalitats repartides per tot el territori. 

Inicialment, la impulsen set entitats locals, però la seva vocació és expandir-se a moltes més organitzacions que reforcin aquesta xarxa de treball col·laboratiu.

FOODTOPIA

Foodtopia ha desenvolupat en els últims anys una tecnologia capaç de minimitzar l'impacte ecològic de l’alimentació amb un menor rebuig d’aigua i energia com és produir en origen per evitar llençar matèries primeres, que d’una altra manera es llençarien per regulacions del mercat. A més, utilitzen gran i llegums com a principal aportació de proteïna i amilogrames, pel fet que aquesta proteïna no és igual a la de la carn, per què ens han fet creure en un model de consum basat en la sobre producció animal. 

Una forma responsable i ètica de produir aliments és facilitant una cadena que es torna respectuosa amb el productor, tan castigat pels mercats convencionals i que no té en compte al consumidor, i Foodtopia ho fa perquè siguem partícips d’aquest  bé comú i assegurant una dieta 100% equilibrada, respectuosa amb el medi-ambient i la butxaca. La intenció és regalar temps i salut als consumidors farts dels pots de conserves, congelats, transgènics i ingredients inintel·ligibles sense gust. A més de convertir-se en un revulsiu econòmic per a les famílies ofegades en la crisi alimentària i perquè  les Institucions no veuen sortides econòmiques per a les fams socials que s’aveïnen. 

Per si no fos prou, el compromís social i econòmic de sobrietat, que no significa austeritat proposada repercuteix positivament en el medi ambient i en la nostra societat més pròxima, ja que ens desfem de complicades logístiques i transports obrint centres de producció alimentària de proximitat. Per tot això Foodtopia ofereix aliments de qualitat a preus mai vistos fins ara, però aquest fet no significa que no sigui possible, només que no interessa a les grans indústries alimentàries.

 

Governança

Les decisions es prenen en procés assembleari. Els canals de participació són les mateixes assemblees, grup de whatspp i xarxes socials on poden donar a conèixer el projecte i les seves inquietuds