Central d'Abastiment Agroecològic

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Central d'Abastiment Agroecològic

Central d'abastiment agroecològic
Necessitat col·lectiva

Des de la pagesia s'ha denunciat el model agrícola global que es pretén imposar, beneficiant a les grans corporacions que s’encarreguen de fer distribució o a les grans empreses de transformació. Per contra, aquest model, acaba precaritzant a la petita pagesia i moltes terres acaben convertint-se en conreus d’agroexportació, on es prioritza la capacitat competitiva en comptes de la producció d’aliments agroecològics i de km0. 

Els valors que han de marcar les dinàmiques i models per subministrar aliments des del camp a  la població no han de ser econòmics, sinó aquells circuits que apropen els aliments des de la mateixa producció al consum i que fan partícips a les productores i productors i uneixen les seves preocupacions i necessitats amb la població consumidora. 

Per aquest motiu, des de La Transformadora de Collserola s’ha apostat per la creació d’una central d’abastiment de producte agroecològic, tractant d’aconseguir fórmules de comercialització més curtes, que són les més respectuoses amb l’ecosistema, permeten ajustar els preus dels productes sense explotar als i les productores i tenen uns preus justos per a la població consumidora. 

Les entitats activadores de la Comunalitat han sigut les impulsores inicials de l’estudi per engegar una Central de Compres a Sant Cugat, tot i que ara, aquest projecte forma part d’una xarxa d’entitats i agrupacions molt més gran. El primer intercanvi que va engegar la central de compres, va ser, durant les primeres setmanes de juliol, fou el Tomàquet Mandó provinent de diverses finques agrícoles de la serra. Així, es va iniciar aquest projecte apostant per la promoció d’iniciatives agroecològiques de la zona, optant per la comercialització conjunta i una distribució sostenible i social, ja que són persones amb diversitat funcional o risc de vulnerabilitat social qui s’encarregarin de la distribució, fent que productes elaborats i de Collserola arribin a restaurants, comerços, equipaments i a la ciutadania de diversos municipis de Collserola.

Objectius i accions
  • Aconseguir circuits curts de comercialització
  • Potenciar l'economia local al territori
  • Incentivar la producció i elaboració de la Serra de Collserola
  • Augmentar el consum del producte agroecològic
Comunitat
  • Equip tècnic de La Transformadora de Collserola
  • Entitats activadores de La Transformadora de Collserola
  • Productores i elaboradores de la Serra de Collserola
  • Restauració i comerç de Sant Cugat del Vallès

La comunitat del projecte està formada per múltiples agents. Per un costat, compten amb productores i elaboradores de la Serra de Collserola, per localitzar-los, hem fet un mapeig i hem interlocutat amb entitats que ja estaven treballant amb alguns d'ells. Com per exemple, Alimentem Collserola. Productores i elaboradores són els principals agents amb els quals hem intercooperat alhora d'engegar el Centre d'Abastiment Agroecològic, ja que són qui han d'exposar les necessitats, marcar preus, qui s'autoorganitzen per fer planificació conjunta de la sembra i/o comercialització. Seguidament, ens hem adreçat a totes aquelles entitats que tenien relació amb la mobilitat (Som mobilitat, assemblea de la bici, bicis sense edat, bikelogic) per compartir inquietuds sobre la xarxa viària i per treballar plegades en la descarbonització de la ciutat. En aquest cas, Bikelogic es dedica a fer distribució sostenible i s'ha plantejat la incorporació dins de la Comunalitat, sempre que tingui en compte la inserció de persones en situació de vulnerabilitat. Per últim, treballem plegades amb els diferents grups de consum del municipi, per enfortir la seva viablitat i per apropar producte agroecològic. A més, s'està intentant contactar amb restauradors/comerços per implicar-los en aquest projecte.

Governança

El projecte està obert a tots aquells agents que els hi pugui interessar treballar per reduir els circuits de comercialització, en aquest cas, no pretén adreçar-se a ciutadans a nivell individual, sinó als i les pageses i elaboradores de la zona perquè puguin centralitzar els seus productes i fer una distribució sostenible cap a restaurants, escoles, botigues, grups de consum o altres col·lectivitats. 

L’engegada d’aquest projecte ha generat la creació de diferents grups de treball, assolint la intercooperació dels agents que formen part dels canals de comercialització (Productores i elaboradores-Distribuidores-Consumidors). La governança en procés d’obertura que busca implementar una presa de decisions molt més democràtica
Hi ha una gran diversitat interna dels agents implicats (Mida, activitat econòmica, etc.).
Bossa d’hores com a mecanisme d’incorporació de nous projectes.

Arrelament i compromís territorial

El projecte s’enxarxa al territori amb la recerca i vinculació d’iniciatives existents a Collserola, aquestes, estan incloses dins dels diferents grups de treball que es troben mensualment. Per un costat, està el Grup de treball de Central de Compres que engloba a entitats impulsores del procés, a la vegada, incorporen les veus dels altres grups de treball, de les quals se’ns valora el sentir, les necessitats i s’hi recolza per les diferents experteses. Seguidament, es troben els altres tres grups de treball,  Producció agroecològica, Mobilitat i distribució sostenible i Consum Conscient, aquests espais de treball pretenen donar resposta a les necessitats de la central de compres pensant i dissenyant col·lectivament l’espai.  

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Intercooperen productores agroecològiques, elaboradores, agents de distribució i consumidores del territori, amb una entitat estratègica que colidera cada grup de treball amb suport de l’equip tècnic de la Comunalitat. Per poder fer possible el projecte s’han intentat cercar altres recursos, de fet, s’ha aconseguit l’ajut del programa L’Empenta de la Federació de Cooperatives de Treball i amb el qual s’instal·larà la cambra frigorífica dins del local existent per la central de compres. També compta amb equip tècnic de la diversitat d’entitats que formen part dels grups de treball, qui, tenen experiència en la dinamització i en la facilitació de processos comunitaris.

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

Aquest projecte neix amb l’objectiu d’apostar per l’agricultura ecològica del territori i per aquella població que reivindica un consum conscient i de proximitat, aconseguint aliances entre els camps i les ciutats i creant canals alternatius de comercialització. Aquests circuits de proximitat no són únicament una forma de comprar i vendre productes, sinó que és un model transformador que avança amb els valors de la construcció de sobirania alimentària.

Impacte i replicabilitat

Actualment, la distribució i comercialització del Tomàquet Mandó és la primera passa de La Transformadora de Collserola per esdevenir una central de compres que agrupa els tres eixos estratègics del projecte: Producció agroecològica, distribució sostenible i inclusiva i el consum conscient. Aquesta experiència ens permetrà detectar possibles millores perquè la central de compres comenci a créixer i distribueixi més d’un producte. Creiem en el potencial de la iniciativa i compten amb diferents entitats que estan participant de manera activa en el disseny de la Central de Compres perquè tenen especial interès en la compra de producte agroecològic de La Transformadora de Collserola.


Són diverses les condicions de partida necessàries per a poder engegar un projecte similar, primerament, s’ha de detectar el gruix de productores i elaboradores existent al territori, treballar el valor afegit de la intercooperació i no de la competència, paral·lelament, s’ha d’establir contacte amb potencials consumidors de la central de compres: Grups de consum, restaurants, botigues, menjadors, altres col·lectivitats... Detectar necessitats i estudiar de quina manera es podria donar resposta a aquestes i treballar per aconseguir fer una distribució conjunta.

 Existeixen diverses iniciatives al territori que ja han fet projectes similars i ser sostenibles en el temps, Ekoalde a Navarra, Vallaecolid i altres agrupacions que treballen per dinamitzar i acompanyar a diferents agents per assolir sistemes alimentaris territorials coordinats, com GIASAT.