Cafè Teatre Ca la Sisqueta

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Cafè Teatre Ca la Sisqueta

Necessitat col·lectiva

El projecte sorgeix de la unió de dos espais autònoms del moviment social de Santa Coloma. D'una banda el LOCAL SOCIAL KRIDA, amb una llarga trajectòria d'activisme i compromís amb les lluites pels drets i les llibertats tant a Santa Coloma com a la resta de pobles del món. De l'altra, l'ASSOCIACIÓ ARAMATEIX, que manté un espai amb bar al voltant del qual es desenvolupen moltes iniciatives de caràcter social i cultural, i que serveix com a punt de trobada formal i informal de les persones militants a molts dels moviments socials de la ciutat.

Amb aquests dos grups s'uneix un petit projecte de fàbrica de cervesa artesana, CAPFOGUER, que pretén professionalitzar tant el bar, orientant-lo a la restauració, com a fàbrica de cervesa.

Es tracta de fer un salt d'escala per a les tres entitats que conformen el projecte. S'intenta que l'ESPAI OBERT CA LA SISQUETA pugui oferir un espai cultural obert a la producció i la creació de cultura popular; on els diners no siguin el protagonista, encara que asseguri uns ingressos mínims a les persones que ofereixen les seves creacions i ajudi al manteniment i la millora del local. També persegueix desenvolupar un programa d'activitats de caràcter social que es posi al servei dels valors de la solidaritat, la llibertat, la pau, l'antiracisme, l'anticapitalisme, l'antifeixisme i el feminisme.

 

Objectius i accions

Objectius específics del Cafè teatre:

  • Apropar la cultura accessible de qualitat, reflexiva i crítica amb la realitat, a les veïnes i veïns de Santa Coloma. 
  • Facilitar un oci alternatiu per a totes les edats.
  • Ser un pols crític anticapitalista a la ciutat a través de la cultura i l’acció social i política. 

 

Objectius generals de l’Espai Obert Ca la Sisqueta:

  • Generar projectes oberts a la ciutat d’interès general i fomentar la participació. Obrir les portes a tothom, on tant les problemàtiques com les voluntats individuals i col·lectives tinguin el seu espai d’expressió i reivindicació.
  • Compartir i generar formes de fer alternatives al capitalisme, des de la vida quotidiana individual a la organització col·lectiva.
  • Fomentar l’economia social i cooperativa i el consum responsable.
  • Crear espais de coneixença i intercanvi on generar relacions personals i col·lectives des del respecte i la horitzontalitat.
  • Compartir amb les persones al marge d’esquemes patriarcals i de relacions de poder.
  • Fomentar el pensament crític i la formació. Generar espais d’aprenentatge col·lectiu.
  • Fomentar el coneixement del territori, la nostra història i cultura.
  • Dotar a la ciutat d’un espai on la cultura estigui a l’abast de tothom.
  • Ser una eina útil per als moviments socials i transformadors.
Comunitat
  1. Persones compromeses amb la vida diària de la Sisqueta (col·lectiu autoorganitzat)
  2. Persones que participen puntualment (i amb llarga trajectòria d’implicació intermitent)
  3. Col·lectius, organitzacions, entitats i cooperatives.
  • Persones individuals.
  • Cooperativas Menta i Xocolata
  • Cooperativa Boreal
  • Sindicat Solidaritat Obrera 
  • Partit polític CUP Gramenet
  • Grup de Consum ecològic El Cabàs
  • Bohemia Kollectiv
  • Grup de teixir i mitja 
  • Ateneu Cooperatiu Barcelonès Nord
Governança

L’accés al nostre projecte és lliure, i tenim dos espais de participació:

  • La dinamitzadora, reunió mensual on organitzem i decidim l’activitat diària. 
  • L’assemblea de sòcies i socis, anual, i on es defineixen les línies estratègiques del projecte. 

Els dos espais són assemblearis i horitzontals, així que les decisions les prenem col·lectivament. 

Arrelament i compromís territorial

Afortunadament, els socis i sòcies de Ca la Sisqueta, siguin persones o entitats, són també actives participants de la vida social i cultural de la ciutat i d'altres territoris Aquesta situació permet la recepció constant de necessitats i demandes d’arreu.

D'altra banda, Ca la Sisqueta participa a la Taula de Drets de la Ciutadania, xarxa eminentment social. També a altres xarxes i iniciatives de curt o llarg desenvolupament, de caràcter sociopolític i cultural.

En aquest sentit, el Cafè Teatre serveix de caixa de ressonància a totes les iniciatives que es prenguin, i d’espai de difusió de les entitats i iniciatives del territori.

Imatge eliminada.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Es tracta d'un projecte autogestionat. El projecte se sosté econòmicament per mitjà dels ingressos de la taquilla inversa i de la petita barra de bar existent. 

El funcionament de la taquilla inversa permet l’accés lliure a tothom i alhora garanteix (o ho intenta sempre) uns ingressos dignes per a totes les artistes que passen per al Cafè Teatre. 

Paral·lelament, compartim el Cafè Teatre amb cooperatives i col·lectius de la ciutat, per a que duguin a terme les seves activitats (Cooperativa Menta i Xocolata, Cooperativa Boreal, Bohemia Kollectiv, etc).

 

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

El Cafè Teatre facilita la participació de les persones, tant a la mostra de les creacions artístiques del tipus que sigui, com a l'assistència a la reproducció de les creacions com a persones espectadores sense el límit que pot suposar el cost d'una entrada. El sistema de TAQUILLA INVERSA permet que qualsevol persona pugui assistir al Cafè Teatre sense cap cost. 

Sostenibilitat

 

Ca la Sisqueta sempre ha estat un projecte viable en tots els sentits: econòmica, material i personalment. La gent que hi participa té una vocació austera i de reciclatge i reutilització; són moltes persones les que aporten com a sòcies o participen de les activitats sabent que els seus diners són necessaris, i el volum de persones que ha estat el motor del projecte ha estat suficient i adient. És cert que, a partir de la Covid-19, vam perdre persones militants, i avui som moltes menys de les que voldríem i les que necessitem. També els ingressos han anat augmentant amb el temps (principalment el lloguer del local) i actualment estem tenint dificultats per fer-nos càrrec de les despeses sense condicionar la nostra activitat, 

Encara així, l’objectiu de ser independents i autònoms (això vol dir no rebre cap subvenció ni diners públics), és innegociable. 

Relació amb l’administració

Ca la Sisqueta és un projecte totalment autogestionat i s’autofinancia amb la seva activitat i amb l’aportació de les sòcies, de manera que és totalment independent de qualsevol administració pública. Aquesta manera de funcionar ha estat sempre un objectiu principal i primordial per garantir la llibertat d’expressió i l’autonomia en l’acció social, cultural i política del projecte. 

Som un espai crític amb totes les administracions públiques que estan governades per partits polítics que no lluiten contra el capitalisme neoliberal, el masclisme i les violències, el canvi climàtic, les llibertats socials i polítiques, la xenofòbia, etc. 

Del que esperem, principalment de l’Administració local, és respecte per al nostre projecte, i que no ens posin entrebancs, com per exemple les ordenances que ens limiten els esdeveniments musicals i l’ús del local en horaris propers a la nit. 

 

 

Impacte i replicabilitat

 

Pel que fa a les persones responsables, s'intenta fer rotativa la gestió de les activitats per no acabar sobrepassats pel temps dedicat. 

 

És un projecte que permet endinsar-se en els objectius culturals i socials de l'entitat, alhora que ofereix un model d'autogestió. El Cafè Teatre és un lloc imprescindible per a Ca la Sisqueta, on fem comunitat i posem en valor les pràctiques de cultura i convivència que ens agradaria tenir al nostre projecte de vida comunitària. Al Café Teatre sempre busquem més, alhora que donem el que podem dels nostres temps i les nostres habilitats. Construim un lloc on les persones que participin estiguin cuidades, sigui al escenari o a la cadira.

L’absoluta autogestió del projecte és resolta amb una financiació total des de la taquilla inversa i els beneficis de la barra de les activitats. Des de l’organització pensem que s’han de gratificar les propostes artístiques de manera digna, i intentem donar el màxim de caixa. Això provoca agraïments i una vivència de respecte per part dels i de les artistes.

D’altra banda, és un encert fer una programació de propostes pròpies i d'ofertes culturals del territori i de fora. Aquesta barreja ofereix un ventall d’oportunitats per enriquir-se cultural i socialment sense sortir de la ciutat.

 

Imatge eliminada.