La Llavor
La necessitat que ha impulsat el projecte és trobar un accés a l’habitatge alternatiu a partir de l’autogestió i poder deixar endarrere el sistema capitalista que va molt lligat a l’habitatge, ja que la vivenda cada cop és menys econòmica i l’habitatge s’ha tornat un privilegi per a moltes persones.
El projecte el va impulsar un grup de joves que tenien ideals de masoveria urbana i a partir d’aquí és van buscar propietaris que estiguessin disposats a pertànyer al projecte tot i la desconeixença l’aquesta
mena d’habitatge.
L'objectiu principal per qual s'impulsa el projecte és aconseguir un habitatge digne a un preu assequible a través de l’autogestió, el suport mutu i la vida en comunitat.
És un projecte obert a tothom, mixt i intercultural, tot i que per accedir-hi es fa una entrevista per assegurar-se que compleixen tots els requisits i la visió sobre l’habitatge al que s’incorporaran.
Actualment hi resideixen 6 joves, com a actor directe està el Santi que és el propietari de l’immoble i a més amés estan recolzats per la Mula, Masoveria urbana de llar alternativa, que
és el que proporciona aquesta ajuda com a forma d’avalador en el projecte.
El projecte està obert a tothom.
Cada dimarts és realitza una reunió anomenada la regadora amb tots els membres de la llavor, en aquesta és decideixen els futurs plans de millora de l’habitatge, és tenen en compte les opinions dels diferents integrants, és proposa un repartiment de tasques que s’han de dur a terme durant la setmana per tal d’arribar a l’objectiu comú proposat pel propietari.
La visió de que la masoveria urbana cada cop més, es considerat un sistema d’habitabilitat tant vàlid com els altres i a part també promou la sostenibilitat de l’habitatge ja que molts
cops aquest edificis són vells o estan malmesos i el fet de rehabilitar-los molts cops és una opció que no es contempla.
Per tal d'impulsar el projecte participem en alguns moments puntuals en fires o esdeveniments explicant en que consisteix el projecte de masoveria urbana i impulsar així a altres joves del territori a compartir aquest modus operandi de vida.
També s’ofereix l’espai de la llavor en algun cas com en el del festival del Figafest per tal de que utilitzin alguns elements de la casa.
Intercooperem amb la M.U.L.A (Masoveria Urbana per la Llar Alternativa).
És un projecte autogestionat, la moneda de canvi que s’utilitza en aquest cas en aquest projecte és el treball i la repartició de tasques, el contracte que es fa amb el propietari no es monetari, sinó que és fa un barem aproximat del que seria el lloguer de l’edifici i aquests diners en ves de ser pagats al propietari s’inverteixen en arreglar els desperfectes de la llar.
Actualment a la ciutat de Lleida només hi ha aquesta casa amb contracte de masoveria urbana, però s’ha començat a impulsar un projecte vinculat a nens i nenes que viuen en CRAES per
dur a terme una acció de reconstrucció de pisos al barri de la Mariola perquè passin a ser pisos amb lloguers socials.
L’impacte que és promou és que la població conegui noves formes d’habitatge completament legals i més sostenibles.