Hort Utopia - Hort Comunitàri del Barri de la Guia
L'Hort Utopia respon a la necessitat de cultivar els nostres propis aliments i de practicar per a obtenir el coneixement agrícola per a aconseguir-ho. El barri de La Guia no tenia cap espai destinat a l'horta per a les veïnes.
Una altra necessitat que vam trobar va ser crear vincles entre el veïnat, un espai on es puguin fer trobades socials, culturals i d'oci amb respecte i germanor.
Aquestes necessitats van ser vistes per les veïnes mateixes, les impulsores de l'hort.
Els objectius són:
- Produir aliments per a l'autoconsum de les hortolanes. A través del cultiu.
- Augmentar el coneixement hortícola de les veïnes de La Guia. A través de la pràctica diària i de formacions obertes.
- Crear vincles de solidaritat i germanor entre les veïnes. A través de la pràctica diària i de xerrades/jornades de treball/activitats d'oci obertes.
La participació a l'hort és irregular, però la mitjana es manté en unes 6-8 persones implicades diàriament. Puntualment s'han fet jornades de treball amb més de 25 persones.
De les persones implicades diàriament la gran majoria viuen al barri, però algunes són d'altres barris de Manresa.
L'implicació també és irregular, segons els moments vitals de cada participant.
'accés a l'hort pot ser amb un primer contacte a través de les XXSS, del correu electrònic o personalment. Després es fa una presentació al grup de la persones interessada i, posteriorment i sense la seva presència, es debat si s'accepta. Simultàniament la persona interessada valora si realment vol entrar-hi.
Per a prendre decisions es convoquen assemblees (no periòdiques) a través del grup de WhatsApp.
L'hort Utopia ha tingut rel·lació amb l'AVV de La Guia, amb l'associació L'Era, amb la CNT de Manresa, té compte propi a l'Ecoxarxa del Bages per a vendre excedents i comprar-hi llavors ecològiques, i participa de la Xarxa d'horts socials i comunitaris de Manresa.
A nivell econòmic té poc impacte, més enllà de la producció per a l'autoconsum, la venta d'excedents i la compra de material necessari.
El projecte es sosté amb la feina de les persones participants i amb les seves aportacions econòmiques, que són proporcionals a les capacitats econòmiques de cadascú.
És un projecte molt replicable, ja que és de baix cost i té un retorn comunitari molt alt. A més, d'espais de cultiu abandonats n'hi ha a totes les ciutats. De fet, a Manresa hi ha altres experiències molt semblants com l'Hort d'en Jaume i l'Hort Popular La Corretjola.
Aquest projecte, impulsat majoritàriament per gent jove sense experiència en el sector agrari, ha sabut donar resposta a les necessitats que teniem i ens ha ajudat a enxarxar-nos amb altres persones de la ciutat que tenen un fort vincle amb la defensa de la terra i amb la lluita per a una societat més justa.