Cuinant Cultures
La necessitat de trobar un espai de participació comunitària de les veïnes del barri, on la cuina serveixi com a excusa o element per enfortir les xarxes del barri. El col·lectiu Cuinant Cultures i el seu equip de persones han estat les encarregades de portar a terme l’espai comunitari d’alimentació. Les persones usuàries i participants de la xarxa són les encarregades de gestionar i decidir les activitats que duen a terme. L’impuls s’ha realitzat amb el treball en xarxa i la col·laboració de les entitats i persones del barri.
- Compartir experiències.
- Aprendre de la cuina comunitària compartint cultures culinàries i experiències personal.
- Un espai de cures i d’empoderament col·lectiu.
- Acompanyament i suport emocional i social a les participants
- Crear un espai segur i de confiança.
- Cuinant Cultures: Un grup de dones xef de diferents orígens i enamorades de Barcelona. Apassionades per la riquesa de la gastronomia, creiem que la cuina és una eina meravellosa per mostrar les nostres cultures i que ens alimenta alhora el cos i l’ànima.
- Pati Llimona: El Centre Cívic Pati Llimona és un equipament municipal ubicat a Ciutat Vella, oferim la possibilitat de gaudir d’un espai de relació, formació i d’intercanvi dirigit a la població, als veïns i veïnes del barri i a la ciutadania.
- Entitats del districte de Ciutat Vella que han col·laborat: Associació Gabella Ciutat Vella, Fundació Albert
10 dones participants en la xarxa, un nombre que varia segons el moment, la participació pot variar segons diversos factors culturals o socials. 1 persona cuinera, formadora i dinamitzadora de la xarxa.
La xarxa es crea a través de la participació de les dones en els tallers de la cuina comunitària on es prenen les decisions de forma col·lectiva. Les pròpies persones usuàries decideixen segons les necessitats del grup de persones que conformen la xarxa. La xarxa és un espai no-mixta dirigit a dones, dones migrants i els seus fills o filles obert al barri. La creació d’un espai de seguretat i confiança a través de la cuina i l’alimentació amb el respecte i l’aprenentatge de totes les cultures.
- Grup de dones del Casal de Gent Gran, la Sínia Centre Ocupacional amb persones, Centre Cívic Pati Llimona, Fundació Albert.
- Xarxa de suport de dones del projecte a través d’un espai de confiança i seguretat on compartir les experiències i vivències al barri per raó de gènere o cultura.
- Col·laboració, participació i compartir un espai d’intercanvi cultural com Pati Llimona on fer xarxa amb les entitats, col·lectius i ciutadania.
- Aprenentatge intercultural a través de la cuina i l’alimentació
L’alimentació i els cursos de cuina es promouen amb els valors de proximitat, sostenibilitat, aprofitament i compra i consum responsable. El principal recurs necessària és una cuina o espai de trobada, una cuina comunitària pròpia els facilitaria la gestió i la possibilitat d’ampliar tallers i serveis que volen oferir a les dones.
Un dels principals reptes és trobar dones que participin del projecte i assolir una participació a llarg termini. Aprenentatges adquirits per les dones participants per obtenir hàbits d’alimentació més sostenibles, i obrint mirada amb altres cultures i altres cultures alimentàries. La singularitat del projecte és lla creació d’una xarxa a través de la cuina comunitària amb una participació comunitària i col·lectiva.