La intercooperació a Cardedeu impulsa un nou formatge de quilòmetre zero

Torna a Fitxes de bones pràctiques

La intercooperació a Cardedeu impulsa un nou formatge de quilòmetre zero

Objectius i accions

Una de les prioritats de la Comunalitat de Cardedeu és teixir xarxes entre productors locals per reforçar la sobirania alimentària i l’economia de proximitat. Un bon exemple d’això és l’aliança entre la Granja Can Roger, productora de llet ecològica, i la Formatgeria Mogent, un obrador artesà ubicat a només 3,4 km de distància. Aquesta col·laboració ha fet possible la creació d’un formatge ecològic, artesanal i 100% cardedeuenc.

Amb aquesta producció local no només s’aconsegueix un producte de gran qualitat, sinó que també es contribueix a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, gràcies a la proximitat entre els punts de producció i al repartiment sostenible, a càrrec de la cooperativa local de ciclologística Maraki en Bicicleta.

D’aquesta intercooperació han nascut tres varietats de formatge: un de barra, un petit amb pell fosca i un altre de drap amb crosta madurada. Totes tres opcions ja s’estan distribuint dins del municipi, tant en punts de venda com a restaurants i cooperatives de consum, amb l’objectiu d’arribar progressivament també als menjadors escolars. Actualment, els formatges ja es poden trobar en cinc punts diferents de la ciutat: al restaurant Tarambana, la cooperativa de consum La Fresca, la xarcuteria Carde10 del Mercat Municipal, la Fruiteria de la Vila i la parada d’Horta la Fanecada del Mercat de Pagès.

Des del mes de gener, ja s’han transformat uns 15.000 litres de llet ecològica en uns 1.500 kg de formatge a l’obrador de Can Bordoi, que ha recuperat la seva certificació ecològica gràcies a aquest projecte. Una part dels formatges ja ha sortit al mercat per testejar-ne l’acollida, la producció del Formatge de Cardedeu involucra un total d’entre 5 i 8 persones entre la producció de llet, transformació en formatge, distribució i coordinació del projecte.

La voluntat és fer créixer el projecte i aconseguir comerç local i totes les escoles incorporin el formatge als seus menús, —de fet, les escoles Graners, Can Manent i Corbella ja s’hi han mostrat interessades— incorporin aquest formatge als seus menús. L’escenari ideal que es planteja és que almenys un 40% de la producció total de llet i formatge es quedi dins el poble, garantint així una economia circular real i una aposta decidida per la sobirania alimentària.

Comunitat