Davant la dificultat de compartir espais durant la criança, la Comunalitat de Vic acompanya en l’autoorganització de les mares

La lactància i els primers mesos de vida d’una criatura són una etapa intensa i plena de canvis. S’hi barregen dubtes, pors i preguntes que sovint es fan més fàcils d’afrontar quan es comparteixen amb altres persones que passen per situacions similars. En un context en què la maternitat ha canviat molt respecte a generacions anteriors —tant pel retard en l’edat de tenir fills com pel canvi de paradigma—, poder compartir neguits i maneres de fer és clau per viure aquesta etapa amb més tranquil·litat.
Davant la manca d’espais formals on trobar-se i fer comunitat, des de la Comunalitat de Vic es promou la creació de grups de criança compartida que permeten, des del suport mutu, accedir a serveis bàsics de cures. Alguns d’aquests grups sorgeixen a partir d’espais institucionals com els grups de postpart dels CAP; d’altres neixen de necessitats específiques compartides, com el cas del grup de famílies monomarentals d’Osona.
Els grups es troben en funció de les seves necessitats i compten amb l’acompanyament tècnic de la Comunalitat per organitzar-se, trobar espais i obtenir finançament per fer formacions específiques. L’any passat es van dur a terme cinc formacions en àmbits com el porteig, el calçat respectuós, els massatges infantils o la salut bucodental, i es van organitzar activitats com intercanvis de roba o tallers de moviment lliure.
Actualment, hi ha quatre grups actius —tres de caràcter general i un específic per a famílies monomarentals— que apleguen unes 80 persones adultes i 90 infants. Tanmateix, l’impacte d’aquests grups va més enllà de les persones que hi participen directament: també contribueixen al benestar i a la implicació de les seves famílies nuclears i extenses. Es calcula que, en total, unes 250 persones s’han beneficiat de la consolidació d’aquests espais de criança compartida a Vic.